Groenevisieheader
VISIE OP HET GROEN

De Hilt is een groene wijk

De levenskwaliteit van de toekomstige bewoners hebben we altijd hoog in het vaandel staan. Mensen worden nu eenmaal gelukkig van veel groen om zich heen. Daarom geven we je graag een kijkje in onze plannen. En doen we ook suggesties voor het openbaar groen. Zo zie je hoe onze specialisten er alles aan doen om De Hilt een heerlijk groene wijk te maken. Goed om te weten: niet alleen de bewoners profiteren mee. De natuur net zo goed. Er komt een grote diversiteit aan planten, gevelgroen en -tuinen. En natuurlijk denken we ook aan de dieren. We weten al veel over de aanwezige en te verwachten soorten in en om het plangebied. Deze groene uitwerking van het plan geeft aanwezige fauna, maar ook nieuwe soorten, een kans. Daarom creëren we woon-, broed- en verblijfsplekken. Deze komen op en aan de gebouwen en in de buitenruimte.

Eemnes Sfeerfotografie 7589
E8f5626c8ea3bd8ac8aa2441a20e14432f7a71c5
Eemnes Sfeerfotografie 7651
FLORA EN FAUNA

Geniet van de rust

FLORA
We zorgen voor een enorme diversiteit aan planten in een zestal verschillende lagen: kruinlaag (grote bomen), kleine bomen, struiken, kruidlaag, bodembedekkers en klimmers. Alle daken van de bergingen en de garages zijn daarbij ook bedekt met groen. Dit zorgt voor veel seizoensbeleving en nodigt bewoners uit om naar buiten te gaan.

FAUNA
In de oost- en zuidgevels kunnen de vleermuizen terecht in speciale voorzieningen. Via de vele bestaande bomen zijn deze goed bereikbaar. De vogels vinden nestgelegenheden vooral terug in de noord- en westgevels. In de buurt foerageren ze in de hagen, struiken, klimplanten en in de bomen. In de bomen hangen we nestkasten op. Insecten profiteren vooral van de diverse kruidenrijke, bloemrijke en besdragende beplanting. Naast groenbedekking komen er op de daken van de bergingen en garages insectenstenen en stukken dood hout. Dit is extra gunstig voor insecten. Naast biodiversiteit en beleving heeft de groene invulling nog meer voordelen. De aanleg vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit en gaat hittestress tegen. Zo maken we een wijk met veel biodiversiteit en een grote soorten rijkdom. Dit geeft het gebied landschapswaarde. Met andere woorden: een prachtgebied voor jong en oud, Flora en Fauna!

Eemnes Sfeerfotografie 7478
GROENBELEVING

De optimale groenbeleving

Om je een gevoel van de omgeving te geven, nemen we je graag mee in een wandeling. Je komt het gebied binnen via de Hasselerlaan. Langs deze weg zie je prachtige eikenbomen. Je komt uit bij de langste weg van het plan, een lint parallel aan de Laarderweg. De laanbomen zijn samen met de tuinen en de hagen bepalend voor het beeld. De verschillende woningtypes aan deze laan krijgen gezellige tuinen omzoomd met verschillende soorten hagen. Bij de voorkant van alle huizen en gebouwen zijn ze laag, aan de zijkant en achterkant juist hoog. Bij iedere soort woning tref je een ander soort haag: ligusters, beuken en veldesdoorns. Ze benadrukken de verschillen in architectuur en zorgen voor een rijkdom aan soorten. Daarbij ziet het er ook nog eens prachtig uit. In de voortuinen van de twee-onder-een-kapwoningen wordt de laan versterkt doordat we bomen in de voortuinen planten. Hiermee ervaar je echt het effect van een mooie laan.

GROENBELEVING

Een lust voor het oog

Wanneer je aankomt bij de levensloopbestendige woningen aan het einde van de Hasselerlaan, zie je het ruime terras. Dit grenst aan een gezamenlijke tuin. In deze tuin is ruimte voor boomgaardbomen en bankjes. Hier kunnen mensen gezellig kletsen op een mooie dag. Bij alles geldt: beter voor mens en milieu én een lust voor het oog.

Ten westen van de levensloopbestendige woningen liggen twee opvallende en prachtige bloemrijke plekken: de natuurtuin en de toneeltuin. Fijne plekken voor bewoners om tijd door te brengen met familie, vrienden en andere mensen uit de wijk. Dit stimuleert het onderlinge contact en zorgt voor nog meer woongeluk. Het gaat namelijk eenzaamheid tegen en stimuleert saamhorigheid.

Loop je  verder, dan zie je in het noorden van de wijk de groene zoom met de waterpartijen. Aan deze waterpartijen staan rijwoningen en het appartementengebouw. De bomen en de groene vloer (het openbare groen bestaande uit kruidenrijke bermen en heesters die parkeerplaatsen uit het zicht houden) liggen zoveel mogelijk om de woningen heen. Zo komen deze als het ware midden in het groen te staan.

Aangekomen bij de appartementen, zie je de dichtbegroeide pergola’s. Deze zorgen voor privacy voor de bewoners op de begane grond, maar zorgen samen met de tuinen ook voor sociale controle op het openbaar groen. Daarnaast leveren de klimplanten een goede bijdrage aan het foerageergebied voor vogels. 

Gezondheid is een centraal thema binnen het plan. Een fijnmazig netwerk van verbindingen voor langzaam verkeer stimuleert de bewoners om naar buiten te gaan en te bewegen, te spelen en te ontmoeten. Alle paden komen uit op de centrale plek van het plan: de groene zoom. In het verlengde daarvan liggen dus twee bijzondere plekken: de natuurtuin en de toneeltuin. Samen kunnen deze uitgroeien tot het sociale hart van de wijk. Heerlijk voor jong en oud.

20231003 90   RIJwebp
NATUURTUIN

Een fleurige en
avontuurlijk plek

De natuurtuin is een speeltuin. Hier spelen kids in de natuur in plaats van op traditionele speeltoestellen. Dit helpt de fantasie van kinderen te prikkelen. De natuur heeft genoeg te bieden: spelen op klimbomen, springen over greppeltjes en van taluds, bloemen plukken en lekker vies worden. Het kan hier allemaal en maakt de plek fleurig en avontuurlijk.

Eemnes Sfeerfotografie 7605
TONEELTUIN

Een oase van groen

De toneeltuin vind je bij het pand van toneelvereniging Deo et Arti. Het wordt een groene oase die er per seizoen anders uitziet. Dat komt door de vele prachtige planten en bloemen. Verder ontdek je hier een sfeervol openluchttheater. Deo et Arti kan hier bij mooi weer voorstellingen geven. Maar ook andere partijen hebben aangegeven hier met veel plezier gebruik van te willen maken. Denk bijvoorbeeld aan de basisscholen in de buurt. De plek is perfect voor buitenles en voor gezellige bijeenkomsten.

De landschapsarchitect

42eb7f706ecc8a90b54354da918cbbffaa70e502

KAREN VAN ESSEN
Maak Space