20231003 89   LLBwebp
VISIE VAN DE ARCHITECT

Een vertaling van
de omliggende woningen

Op een natuurlijke manier aansluiten bij de bestaande wijk, dat was het belangrijkste aspect van deze opgave. De nieuwbouw wordt dan ook in geen enkel opzicht een op zichzelf staande buurt. 

Hoe hebben we dit aangepakt?
Ten eerste door verschillende woningen te ontwerpen die perfect aansluiten bij de bouwstijl in de rest van de wijk. De ontwerpen zijn een moderne vertaling van de omliggende bebouwing.

Ten tweede door verschillende woningtypes aan te bieden, net als in de bestaande wijk. Zo sluiten we ook weer mooi aan op de woonvraag van Eemnes met een divers huizenaanbod voor een diverse doelgroep.

Een derde manier om te zorgen dat alles soepel past bij de bestaande wijk, is dat we werken met bouwsystemen die naadloos op elkaar aansluiten.

Impressievrijstaand
MODERN EN VRIENDELIJK

Woningen met karakter

Wat opvalt in de wijk, is de grote hoeveelheid groen. Tussen de huizen, in de voortuinen en aan de gevel. De nieuwe bebouwing krijgt dit natuurlijk ook en draagt daardoor bij aan de eenheid. Daarbij krijgt het groen alle ruimte om te groeien. 

We hebben alle woningen in het plan met hetzelfde idee ontworpen. Daarbij bouwen we met dezelfde materialen. De basis van de woningen is modern met een vriendelijke en eigentijdse baksteenarchitectuur. We kiezen als basis voor een lichte steen. Hieraan voegen we donkere accentvlakken toe. Deze accentvlakken gebruiken we om kozijnopeningen horizontaal en verticaal te verbinden. Deze basis van “normaal” metselwerk met accentvlakken krijgt daarnaast nog extra elementen die karakter en diepte toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan opgemetselde kopgevels (tuitgevels), betonlook luifels, dakkapellen, speciaal metselwerk en verschillende kozijnhoogtes.

20231003 88   LLBwebp
levensloopbestendige WONINGEN

Een eigen woning maar nooit alleen

Als je het plangebied binnenrijdt, zie je als eerste de levensloopbestendige woningen. Hier heb je als 55-plusser een eigen woning, maar woon je nooit alleen. Door gezellig bij elkaar te wonen, ontstaat een hechte gemeenschap. 

De vier woningen aan de noordzijde (fase 1) hebben een gezamenlijke tuin aan de achterkant, die uitkomt op het naastgelegen park. De voorkant heeft ook een plek voor spontane ontmoetingen. Hier is plek voor een eigen (moes)tuintje en staat een bankje. 
De twee rijen levensloopbestendige woningen aan de zuidzijde (fase 2) hebben allemaal een eigen tuin.

Impressievrijstaand
WIJ NEMEN U MEE

De diversiteit van woningen

Wanneer je verder doorrijdt, kom je uit bij het appartementengebouw. Hier is gekozen voor een alzijdig gebouw met een centrale kern. Zo hebben we op de begane grond meer ruimte voor groen. Het  gebouw heeft vier lagen en een vergelijkbare architectuur als de  woningen. Mooi detail: de bovenste laag heeft terrassen op de hoeken en heeft een andere (lichte) materialisatie.

Wanneer je binnenstapt op de begane grond, kom je in een centrale en royale entree. Tegenover de entree ligt de collectieve fietsenstalling. De kern met lift, scheidt deze twee ruimtes van elkaar. De appartementen op de begane grond zijn allemaal gericht op de groenstroken aan weerszijden van het gebouw. Ook hebben ze allemaal een eigen tuintje met schuurtje en een pergola.

De rijwoningen iets verderop zijn in dezelfde stijl vorm gegeven als de rest van het plan. In allebei de kopgevels komen kozijnen tot de grond.  Om de overgang tussen de openbare straat en de voortuinen te verzachten, spiegelen we de woningen en koppelen we de voordeuren. Hierdoor zijn de groene hagen minder versnipperd en ontstaat er een semi-openbaar entreegebied.

De voortuinen van de vrijstaande en twee-onder-een-kap-woningen zijn meer privé. De kozijnen in de voorgevels lopen door tot aan de grond, zo laten ze extra veel licht binnen. De tuin is een groene bufferzone tussen openbaar en privé.

E47e81d2b781c3642c39ebc927c6e890d9fab803

De architect

6cbe7e64f732492aeb8c7a0384ec02bc170b497a.jpg

JEROEN OSENDARP
AG NOVA Architecten

In verkoop!

Meer informatie? Bel met Van der Waaij makelaars & rentmeesters Eemnes, telefoon: 035-539 44 70